Elektro Tehnički Portal

DIN montaža Z-Wave modulaU kućnoj automatici do nedavno nije bilo u ponudi Z-Wave modula za ugradnju na DIN šinu. Iz tog razloga improvizacija je bilo jedino rješenje a jednu od njih pogledajte u nastavku teksta.

Z-Wave moduli su predviđeni za ugradnju u razvodnu kutiju iza prekidača ili utičnice. Da bi se ugradili na DIN šinu potrebno ih je ugraditi u kućište oblika sličnog kao svima poznatog automatskog osigurača. Prazno kućište širine 17,5mm možete kupiti u bolje opremljenim trgovinama elektroničkih komponenti kao na ovom linku ili možete upotrijebiti kućište od nekog uređaja koji vam više ne treba. U mom slučaju kao donor je poslužio Schrack vremenski relej ZR200176.


Kada ga rastavite i povadite iz njega sve što vam ne treba dobijete kutiju kao na slikama ispod.


Primjer spajanja je dan na shemi ispod. Ništa nije kritično i sve možete prilagoditi svojim potrebama. Bitno je napomenuti da ne koristite vodiče tanje od 1,5 mm2 ili kao u mom slučaju izvodi releja su ožičeni s 2,5 mm2 jer je modul predviđen za upravljanje radom el. bojlera.

Na slikama ispod možete vidjeti kako je izvedena ugradnja Fibaro relej modula FGS211. Na internetu možete naći dosta ovakvih prerada, moja se razlikuje što je ulaz S1 izvučen do prekidača na prednjoj strani kućišta kojim ručno možete upravljati relejom u slučaju da automatika zakaže. Antena je isto izvučena kroz otvor na prednji dio kućišta.

 

Za kraj slike gotove ugradnje i jedan problem. Z-wave modul je 1mm deblji od kućišta te je potrebno prorezati bočnu stranicu da bi se mogla zatvoriti. U krajnjem slučaju nije je potrebno niti ugraditi, uređaj će raditi i bez nje.

 

 

Tags: Fibaro FGS211, Kuća automatika, Z-Wave, DIN