Top menu

Ovdje možete pronaći elektroničke sheme raznih uređaja. Kategoriju odaberite pomoću padajućeg izbornika "Sheme".

Na internetu možete naći ogromne kolekcije shema pa vas ovdje neću zamarati sa već viđenim stvarima, ali zato imam jednu kolekciju koju nisam nigdje drugdje vidio a to su "jednostavne sheme" na koje ću se bazirati. Prema meni najbolje rješenje je ono najjednostavnije a to potpisujem ovom kolekcijom. Znači to su uređaji koji se sastoje od svega par komponenti, vrlo jednostavni za izraditi što će nadam se cijeniti kolege početnici.


Regulator brzine PC ventilatora

 

 

Shema prikazuje jednostavan regulator broja okretaja ventilatora u odnosu na temperaturu hladnjaka ili kućišta na koji je namontiran. Sklop je namijenjen smanjenju buke ventilatora u slučajevima kada nije potrebno da rade na maksimalnom broju okretaja. Otpornik R2 služi za podešavanje minimalne brzine ventilatora na kojoj će se vrtjeti odmah po uključenju uređaja. Možete ga izbaciti ako ne želite da ventilator stalno radi bez obzira na temperaturu. S porastom temperature otpor termistora R1 pada što uzrokuje rast struje kroz tranzistor T1 i povećanje brzine ventilatora. Temperatura na kojoj će proraditi podešava se na potenciometru P1. Termistor R1 je potrebno montirati na hladnjak ventilatora.

 
LM2596 DC-DC pretvarač

 

 

Shema prikazuje Popularni IC LM2596-ADJ pomoću kojeg se s svega nekoliko komponenti može napraviti kvalitetno napajanje. Radi se o buck ili step-down DC-DC pretvaraču koji je idealan za smanjivanje istosmjernog napona na željenu razinu uz minimalne gubitke.

 

Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 1 od 36